Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Κλινική Φαρμακολογία / Παθοφυσιολογία



Κλινική Φαρμακολογία / Παθοφυσιολογία Μεταπτυχιακών 2016:


Καθηγητές: Γκατζώνης, Δρακούλης, Δάλλα, Κόκρας, Φαρμάκης, Κουμάκης, Τριανταφυλλίδης, Μπουρμπούλης-Γιαμαρέλλος

Δρακούλης: 4 ερωτήσεις διαλέγω τις 3

1)ασθενής παίρνει σιμετιδίνη(tagamet) για το στομάχι και επειδή έχει αϋπνίες ο γιατρός του γράφει flunitrazepam (hipnosedon)
Τι πρεπει να του συστησω να προσέχει;
2) ασθενής με διαβήτη και διάφορα αλλά είναι στο νοσοκομείο..μετά αρχίζει να βήχει με φλέγματα και πυρετό (ίσως έλεγε και πόνο στο στήθος)
Τι πιστεύετε πως έχει; τι εξετάσεις θα κάνατε; τι θεραπεία;.γράψτε 3 κατηγορίες αποχρεμπτικών φαρμάκων
3) γράψτε τις 3 κατηγορίες των φαρμάκων για το ΜΑΟ. Ποια φάρμακα αναστέλλουν τι δράση τους(?)
Δεν θυμάμαι τι άλλο
4) ασθενής με έλκος στομάχου...?
Θεραπεία έλκους δωδεκαδακτύλου

Τα θέματα Βαϊόπουλου είναι διάφορες ερωτήσεις πολλαπλής με μια επιλογή που συνήθως ενω είναι πολύ δύσκολες ψιλοφαινεται απ την διατύπωση ή σωστή απάντηση.. δεν βάζει τόσο φάρμακα αλλά σχετικά με την φύση των παθήσεων..αλλά και πάλι δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάτι στάνταρ να διαβάσει κάποιος.


ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ να γράφετε δικά σας σχόλια για τους υπόλοιπους συμφοιτητές σας..είναι ωραίο να βρίσκουμε έτοιμο κάτι που κάποτε ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί(ή δεν υπήρχε), αλλά χωρίς την δουλειά  ΟΛΩΝ μας, αυτό κάποτε σταματάει να λειτουργεί..
Μπορείτε να σχολιάσετε είτε με το "υποβολή σχολίου ως όνομα" και βάζετε το όνομα σας (χωρίς url, αν δεν ξέρετε τι είναι), είτε ως ανώνυμος, είτε ως μέλος του γκρουπ(πατήστε στο πράσινο αριστερά) και 
απλά γράφετε το σχόλιο σας..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΛΙΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

ΘΕΜΑΤΑ κ. ΔΡΑΚΟΥΛΗ
Θέμα 1ο
Κατά τη διάρκεια γενικής εφημερίας στο νοσοκομείο διακομίζεται 75χρονος ασθενής με ταχυπαλμία (>140/min) και αρρυθμία. Ο ασθενής βρίσκεται σε σύγχυση και παραπονείται για αδυναμία, κόπωση και δύσπνοια. Ποια είναι η διάγνωση και τι πρέπει άμεσα να κάνετε; Από το ιστορικό του μαθαίνετε ότι είναι πρώην καπνιστής (>55 Pack Years), έχει ΧΑΠ και καρδιακή ανεπάρκεια. Ποιες προσαρμογές πρέπει να κάνετε στη φαρμακοθεραπεία του. Ποια είναι τα κλινικά κριτήρια που πρέπει να γνωρίζετε πριν προβείτε σε φαρμακευτική ανάταξη; Ποια φάρμακα χορηγούνται για τη φαρμακευτική ανάταξη;Ποια καρδιολογικά φάρμακα δεν είναι κατάλληλα για τη φαρμακευτική ανάταξη;

Θέμα 2ο Ασθενής με διαγνωσμένο έλκος στομάχου, λαμβάνει Σιμετιδίνη (Tagamed). Ο ασθενής παραπονείται για αϋπνίες και ο γιατρός του συνταγογραφεί επιπλέον Φλουνιτραζεπάμη (Hipnostedon). Τι είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας κατά την συγχορήγηση αυτών των δύο σκευασμάτων ώστε να προειδοποιήσετε ανάλογα τον ασθενή; Πως θα προσεγγίζατε θεραπευτικά το έλκος του δωδεκαδακτύλου, ποια η διάρκεια της θεραπείας και ποιες θεραπευτικές δυνατότητες γνωρίζετε αν η αρχικά προτεινόμενη φαρμακοθεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα;

Θέμα 3ο Σας καλούν επειγόντως διότι ένας ασθενής φαίνεται να βρίσκεται σε επιληπτική κρίση. Ποια θεραπευτική αντιμετώπιση προτείνετε; Ποια φάρμακα γνωρίζετε ότι αντενδείκνυνται να χορηγούνται σε επιληπτικούς ασθενείς; Να αναφέρετε τον λόγο για τον οποίο αντενδείκνυνται.

Έπρεπε να διαλέξουμε τα 2 από τα 3 θέματα για να απαντήσουμε και στη συνέχεια αφού ο καθένας είχε στείλει τις απαντήσεις του, έπρεπε να κάνουμε ένα ιατρικό συμβούλιο και να συζητήσουμε τα τρία θέματα και να δώσουμε μία κοινή απάντηση.

ΘΕΜΑΤΑ κ. ΒΑΙΟΠΟΥΛΟΥ
ήταν 30 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής χωρίς αρνητική βαθμολόγηση που εστιάζονταν στην ΣκΠ, στην υπέρταση, στην αρρυθμία και στο Parkinson. Ήταν πολύ εύκολες ερωτήσεις και έβγαζε μάτι ποια ήταν αυτή που έπρεπε να επιλέξεις.