Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Φαρμακευτική Χημεία 4


www.farmath.blogspot.com



01/2011 (ομάδα Β)

1. φαρμακολογική κατάταξη και χρήσεις. Παρασκευή του α) από 1- ινδανόνη. (έδινε χ.τ)
α) Dimethindene
β) Chlorozyclizine
γ) Pramoxine

2. χ.τ, φαρμακολογικη κατάταξη, χρήσεις και πιθανές παρενέργειες.
α) 17β- υδροξυ-19-νοροπρεγν-4-εν-20-υν-3-ονη
β) 9-φθόρο-11,17,21-τριυδροξυ-16α-μεθυλπρεγνα-1,4-διεν-3,20-διονη

3. α) εστέρα κορτιζόλης δικής σας επιλογής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδομυική χορήγηση. δικαιολογήστε την επιλογή σας
β) διαφορά χολικών αλάτων και στεροειδικών ορμονών φύλου (χ.τ απαραίτητοι)

4. Β1 (έδινε χ.τ) αναγνώριση μοριού και να δείξετε με απλά βήματα και χημικές αντιδράσεις το μηχανισμό δράσης (αποκραβοξυλίωση β-κετοξέων π.χ πυροσταφυλικό)

5. Μονοϋδρικό, [2S-(2α,5α,6β)]-3,3-διμεθυλο-6-[[(5-μεθυλο-3-φαινυλο-4-ισαξοζολυλο)καρβονυλο]αμινο]-7-οξο-4-θεια-1-αζαδικυκλο[3.2.0]επτανο-2-καρβοξυλικο νάτριο. χ.τ, φαρμακολογική κατάταξη, χρήσεις με βάση τα δομικά χαρακτηριστικά και παρασκευή.
01/2011 Ομάδα Α

1. α)19-νορπρεγν-4-εν-20-υν-17β-όλη
β) 17β-υδροξυοιστρ-4-εν-3-όνη
Χημ.τυποι, φαρμακολογικη καταταξη, χρησεις, παρενεργειες (αν υπαρχουν)

2. Εδινε 3 αντιισταμινικα, το 1 ηταν μια αιθανολαμινη, ισως (X-)diphenhydramine και
ζηταγε παρασκευη απο φαινυλακετυλονιτριλιο, τα αλλα 2 ηταν απο αλλες
κατηγοριες χωρις να ειναι "γνωστες" ενωσεις. Τυποι, φ/λ καταταξη με βαση τη δομη

3.α) Εναν εστέρα κορτιζόλης δικής σας επιλογής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για
ενδοφλεβια χορήγηση, δικαιολογηση (με βαση τη δομη?)
β)δεν το θυμαμαι καθολου, κατι με μια αρωματαση...? για μια αντιδραση ενος
σταδιου απο ανδροστ -> οιστρον(η) να δωσουμε την αντιδραση...?

4. εδινε τον τυπο της βιοτινης (αναγνωριση), ενωνεται με την ε αμινομαδα της λυσινης (εδινε τον τυπο), ενωνεται με οξινη ανθρακικη ομαδα στο Ν1 της βιοτινης, μεταφερεται καρβοξυλομαδα στο πυροσταφιλικο( 2-κετοπροπιονικο οξυ, το οποιο αντιδρα με την ενολικη μορφη) και προκυπτει οξαλοξικο οξυ. Να δωσετε τις αντιδρασεις (η διατυπωση στο πολυ περιπου) (1μοναδα η αναγνωριση, 9 οι αντιδρασεις)

5. 3,3-διμεθυλο-6[1-οξο-2-φαινοξυβουτανο]αμινο]-7-οξο-4-θεια-1-αζαδικυκλο[3.2.0]επτανο-2-καρβοξυλικό καλιο. Τυπος, φ/λ καταταξη, χρησεις με βαση τα δομικα χαρακτηριστικα, παρασκευη
xm.... alla3a gnomi... i B omada itan pio eukoli :D




Μπορείτε να σχολιάσετε είτε με το "υποβολή σχολίου ως όνομα" και

βάζετε το όνομα σας (χωρίς url, αν δεν ξέρετε τι είναι), είτε ως

ανώνυμος, είτε ως μέλος του γκρουπ(πατήστε στο πράσινο αριστερά) και

απλά γράφετε το σχόλιο σας..

Για να λαμβάνετε νέες αναρτήσεις για μαθήματα κ.ά. με email(μπορείτε

να διαγραφείτε όποτε θέλετε) δείτε κάτω απ' την κίτρινη

μπάρα..ΠΡΟΣΟΧΗ:όταν βάλετε το mail σας σας έρχεται αυτομάτως ένα

εισερχόμενο (στο email) που επιβεβαιώνεται την εγγραφή σας(απλά πατάτε

σε ένα λινκ που δίνει)..That's all:)




Martha Ag καλησπερα,υπαρχει καποιος που να εχει ασχοληθει με ΦΧ4 αυτο το εξαμηνο,και να γνωριζει την υλη;



  • Kostas Leonidas Λογικα θα ειναι η κλασικη υλη,απλα το θεμα ειναι αν εχει κανει τα αναισθητικα και τα φαρμακα του καρδιαγγειακου.Με αντιισταμινικα,βιταμινες,αντιβιοτικα και λιγα στεροειδη περνας.Εδωσα το Γεναρη που δεν εβαλε σχεδον τιποτα απο αντιισταμινικα(=σχετικα ευκολο) και μια ακυρη βιταμινη και κουτσοπερασα...
    16 Μάιος στις 7:54 μ.μ. ·  ·  2 άτομα

  • Martha Ag συγχαρητηρια λοιπον! εγω εχω σημειωσεις ,αλλα οχι φετινες και ετσι ανησυχω μηπως μου διαφευγει κατι..ευχαριστω πολυ παντως!
    16 Μάιος στις 8:41 μ.μ. · 

  • Kostas Leonidas Και εγω με παλιες ημουν.Απλα μπορεις να επιλεξεις καποια "στανταρ" και να ελπιζεις...γενικα αμα εισαι και κοντα στο 4 και φαινεται οτι εχεις δαιβασει τοτε σε περναει(γιατι εχει γινει και 40λεπτη η εξεταση!)
    16 Μάιος στις 8:49 μ.μ. · 

  • Kostas Leonidas Μπορει να ημουν υπερβολικος με το 40...
    16 Μάιος στις 8:49 μ.μ. · 

  • Artemis Theochari Καλησπέρα.. Ο Μαράκος πριν το Πάσχα που τον είχαμε ρωτήσει μας είχε πει ότι κανονικά είναι όλο το βιβλίο στην ύλη.. Μέχρι στιγμής πάντως έχει παραδώσει : πεπτιδικές ορμόνες-φάρμακα για τον θυρεοειδή αδένα-αντιδιαβητικά φάρμακα (που είναι σε διαφάνειες στο eclass),στεροειδείς ορμόνες, ισταμίνη και αντισταμινικά, και τοπικά αναισθητικά..
    16 Μάιος στις 10:08 μ.μ. · 

  • John Karachristos και στη φχ2 τωρα μας ειχε αφησει πολυ λιγη ωρα.Το βιβλιο παλευεται στο διαβασμα ?γιατι σημειωσεις ειναι λιγο δυσκολο να βρω
    16 Μάιος στις 11:18 μ.μ. · 

  • Artemis Theochari το βιβλίο διαβάζεται μπορώ να πω.. το θέμα είναι ότι ο Μαράκος στο μάθημα λέει και πράγματα που δεν τα έχει το βιβλίο και πιστεύω ότι κάποια από αυτά θα τα ζητήσει και στις εξετάσεις (έτσι είχε κάνει και στην φχ2 όταν έδωσα εγώ πέρσι..)..
    16 Μάιος στις 11:21 μ.μ. · 

  • Kostas Leonidas Αφηνει λιγη ωρα για να μην πεφτει αντιγραφη αλλα σε βοηθαει και στη βαθμολογηση και στο γραπτο(πχ αν εχεις κολλησει καπου σε μια συνθεση θα σου πει καναδυο βηματα αν τον ρωτησεις)
    16 Μάιος στις 11:22 μ.μ. ·  ·  2 άτομα

  • Kostas Leonidas Φχ2 συγκεκριμενα ειχα τις καινουργιες σημειωσεις αλλα μαλλον τις εχω πεταξει...μερικες συνθεσεις τις λενε διαφορετικα και οι δυο αλλα λογικα καλυπτεσαι απο του βιβλιου αμα τις μαθεις.Τελευταιο μαθημα λενε και τα sos αν θυμαμαι καλα...
    16 Μάιος στις 11:30 μ.μ. · 

  • John Karachristos εγω διαβασα του καζανη το βιβλιο κ περασα ειχε κ κ αναστολεις pde αλλα δεν εβαλε θεμα απλα στη φχ2 μπορει καποια συνθεση να την εχει πει λιγο πιο απλη στα σταδια αλλα αν γραψεις του βιβλιου σωστα στο μετραει για σωστο δεν ειναι κολλημενος στα δικα του.Για φχ4 δεν ξερω λογικα τα ιδια θα ισχυουν εσεις απο ποιο βιβλιο ειχατε διαβασει?το δινουν στον τομεα η ειναι απο ευδοξο?
    16 Μάιος στις 11:34 μ.μ. · 

  • Artemis Theochari ΦΧ4 από τον τομέα πήραμε, των Κωστάκη-Φυτά-Μαράκου..
    16 Μάιος στις 11:37 μ.μ. ·  ·  1 άτομο

  • Dimitris RainAsking δεν ξέρω κάτι άλλο για το μάθημα γιατί δεν το έχω..αλλά βλέπω πως υπάρχει μπόλικο υλικό στο μπλογκ(πας στην κίτρινη μπάρα ΦΧ4)
    17 Μάιος στις 1:42 π.μ. · 

  • Dimitris RainAsking http://farmath.blogspot.com/2010/04/4_19.html και πάτα στο Read More
    17 Μάιος στις 1:43 π.μ. · 

  • Martha Ag ευχαριστω πολυ ολους.
    17 Μάιος στις 11:13 π.μ. ·  ·  2 άτομα

  • Eleni Pavlou Άρτεμης...είπε όλο το βιβλίο μέσα?? δηλαδή πότε θα προλάβουμε να κάνουμε καρδιαγγειακές ενώσεις, όοολες τις βιταμίνες και Αντιβιοτικά σε 4 μαθήματα??????????
    17 Μάιος στις 9:45 μ.μ. · 

  • Artemis Theochari Έτσι είχε πει πριν το Πάσχα γιατί τον ρωτούσαμε την ύλη για να διαβάσουμε (και καλά!) στις διακοπές.. Πιστεύω ότι όλο και κάτι θα βγάλει από την ύλη.. Τώρα να μην πάρω και κανέναν στο λαιμό μου.. Αύριο στο μάθημα τον ρωτάμε αν είναι..
    17 Μάιος στις 10:02 μ.μ. · 

  • Martha Ag αν ειναι ευκολο θα ενημερωσετε και εδω μετα;ξερω πως στα τελευταια μαθηματα λεει και τα sos.δυστυχως εγω δουλευω και δεν μπορω πλεον να ερχομαι σχολη..
    18 Μάιος στις 11:30 π.μ. ·  ·  1 άτομο

  • Lamprinaki Amygdalou παιδια την ξεκινησα τη φχ4 και ενω θεωρουσα οτι εχω μαθει καλα τα αντιισταμινικα, κοιταω τα παλια θεματα και απελπιζομαι. προλαβαινω λετε να τη διαβασω ως 10 ιουνιου? οντως αρκουν αντιισταμινικα αντιβιοτικα βιταμινες και λιγα στεροειδη για να περασεις?
    Τρίτη στις 7:59 μ.μ. · 

  • Kostas Leonidas Αμα τα γραψεις ολα ναι.Αλλα καλο ειναι να του γραψεις κατι στα στεροειδη γιατι αμα εισαι λιγο κατω απο τη βαση μπορει και να μην σε περασει γιατι ειναι σημαντικα(ενω πχ αν δεν γραψεις τα φαρμακα της καρδιας δεν εγινε και τιποτα...)
    18 ώρες πριν ·  ·  1 άτομο

  • Martha Ag τελικα δεν μαθαμε αν παρεδωσε κανονικα τα υπολοιπα:βιταμινες, καρδιας,αντιβιωτικα...εχουμε νεοτερα; ΥΓ:προλαβαινεις! δινω κουραγιο στον κοσμο και στον εαυτο μου!
    5 ώρες πριν ·  ·  1 άτομο

  • Artemis Theochari μας παρέδωσε βιταμίνες, και χθες ξεκίνησε αντιβιοτικά τα οποία θα τελειώσει αύριο..Αν δεν κάνω λάθος, αύριο είναι και το τελευταίο μάθημα, οπότε αύριο θα σας πω αν παρέδωσε και τα φάρμακα της καρδιάς!
    5 ώρες πριν ·  ·  2 άτομα

  • Lamprinaki Amygdalou sas eyxaristw olous! axxx ti pername s ayth th sxolh kalokairiatika!! :/

25 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Ιούνιος 2012 Ομάδα Β

1)Δίνεται η δομή μιας θειαζολιδινοδιόνης και ενός διγουανιδίου. Αναγνώριση τους, σε ποια κατηγορία ανήκουν, ποιες διαφορές στο μηχανισμό δράσης(κάπως έτσι). Δίνει όλα τα αντιδρώντα(IUPAC) για να κάνεις τη σύνθεση της θειαζολιδινοδιόνης.

2)Τι παθαίνει η πενικιλλίνη σε αλκαλικό περιβάλλον.(να γράψουμε μηχανισμό ως πενικιλλοικό οξύ.(διάνοιξη λακταμικού δακτυλίου). Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την διάνοιξη από λακταμάσες(κάτι τέτοιο). Πως επιδρούν οι λακταμάσες πάνω στις πενικιλλίνες.

3)α)Δίνει IUPAC από δύο παρεμφερείς ενώσεις(αιθαναμίνες) η μιά είχε διαίθυλο και η άλλη μονοαίθυλ...

β)μάλλον από τα κεφάλαια περί αντιαρρυθμικών..

4)δίνει IUPAC μάλλον clemastine σελ 41 πάντως αντιισταμινικό Η1. Πώς χορηγείται, που ανήκει, σύνθεση(σελ 47)

5)δίνει δομή προβιταμίνης D(σελ 164). να αναγνωρίσουμε το μόριο να γράψουμε την δομή που προκύπτει από οξείδωση στα C1 και C24(?) και διάνοιξη.

stella zac είπε...

ΟΜΑΔΑ Α
1)Εδινε δομες 3 σουλφονυλουριών και ενος αντιισταμινικου που δε θυμάμαι,πρέπει να ήταν απο e-class,αντιισταμινικο Η1 2ης γενιας.ζήτησε σύνθεση αντιισταμινικου.

2)το ιδιο περιπου με ομαδα β

3)είχε δυο αιθανολαμινες,η μια ηταν η 2(4-μεθυλοφαινυλοφαινυλομεθοξυ)Ν,Νδιμεθυλοαιθαναμινη και η αλλη η 2(2μεθυλοφαινυλομεθοξυΝΝδιμεθυλοαιθαναμινη),ποια είναι η διαφορα στη δράση τους,κατι τετοιο...

4)αν θυμαμαι καλα πρπει να ηταν η cetirizine,τι ειναι,συνθεση δοθέντων των αντιδραστηριών

5)retinal,αναγνωριση μοριου,που συμμετεχει και αντιδραση(5 σταδια)

όποιος θυμαται κατι παραπανω, ας βοηθησειplease

stella zac είπε...

ξεχασα ειχε και απο στεροειδη ,αν θυμαμαι καλα προγεστογονο,19-νορ και ζητούσε συνθεση απο οιστρονη,το 19νορprogesterone πρπει να ήταντα έχς ξεχάσει

Ανώνυμος είπε...

μαλλον η cetirizine htan sto 1o θεμα και πρεπει να εβαλε και clomiphene,μανταρα τα εκανα σορρυ

Ανώνυμος είπε...

3α)εδινε την πιο απλη αιθανολαμινη που εχει στο μεθοξυ δυο φαινυλια και μια ενωση που εχει το οξυγονο αριστερα απ τον ανθρακα και στο Ν ενα μονο μεθυλιο που τελος παντων δεν ηταν αιθανολαμινη να πουμε διαφορα στη φαρμακολογικη τους δραση
3β)triprolidine(ολεφινικη προπαναμινη 1ης γενιας) και acrivastine(2ης) να πουμε που ανηκουν και γιατι το 2ο εχει βελτιωμενη δραση σε σχεση με το πρωτο.συνθεση του πρωτου απο κετονη που εδινε
4)clomifene tamoxifene που ανηκουν,χρηση και γιατι.παρασκευη του clomifene απο την κετονη με δυο φαινυλια που το ενα εχει υδροξυλιο στην παρα θεση με επιδραση αρχικα της n,n διαιθυλο αιθαναμινης που στον αλλο ανθρακα εχει χλωριο(δεν τα θυμαμαι κατα iupac γιαυτο τα περιγραφω).
5)οπως τα λενε απο πανω απλα μικρη διορθωση:αφου υποστη διανοιξη και υδροξυλιωσεις στην 25 και 1α θεση

Ανώνυμος είπε...

για ομαδα Β παραπανω.ξεχαστηκα

Ανώνυμος είπε...

Thanassis Boutzas χμμ..πιο ευκολη η Β!Στην Α : 1.εδινε 3 σουλφονυλουριες,οι 2 ηταν 1ης και η 3η 2ης γενιας και ενα μεγλιτινιδιο (nateglinide) -στο blog εχετε γραψει αντιισταμινικο- τι δραση εχουν τα μορια,διαφορες στο μηχανισμο και συνθεση νατεγλινιδης απο δοσμενα αντιδρωντα.. 2.Που διαφερει ο λακταμικος δεσμος μιας πενικιλλινης απο εναν πεπτιδικο αμιδικο δεσμο και ενα απλο β-λακταμικο δεσμο;με χημικες αντιδρασεις να δειξετε την ασταθεια των πενικιλλινων στο οξινο περιβαλλον.. 3α. 2 αιθανολαμινες,η μια ειχε μεθυλιο σε π-θεση στο φαινυλιο,η αλλη σε ο-θεση,να πουμε τι δρασεις εχουν, 3β.2 αντιισταμινικα που ανηκουν στις πιπεραζινες και το ενα ειναι 2ης γενιας λογω COOH,ρωτουσε ποιο ειναι δραστικοτερο και τι παραπανω εχει απο το αλλο και συνθεση του 2ης γενιας απο δοσμενα αντιδρωντα 4.19 νορπρογεστερονη και 17α υρδοξυ,19νορ προγεστερονη κατα IUPAC τι δραση εχουν; συνθεση του 1ου με α υλη την οιστρονη (χωρις να δινει αλλο αντιδραστηριο) 5.εδινε τη δομη της trans ρετιναλης,αναγνωριση μοριου.σε ποια φυσιολογικη λειτουργια συμμετεχει;Να δειξετε με 5 αντιδρασεις το μηχανισμο δρασης του...

Ανώνυμος είπε...

Maria Maraki
ΘΕΜΑΤΑ ΦΧ4
ΟΜΑΔΑ Α, ΘΕΜΑ 1: ΕΙΧΕ 3 ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΓΙΟΥΠΑΚ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΥΜΑΜΑΙ ΗΤΑΝ 1,2-ΑΙΘΑΝΟΔΙΑΜΙΝΗ ΜΕ ΣΥΝΘΕΣΗ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ. Η ΤΡΙΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟΠΙΚΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ. ΘΕΜΑ 2:Α) ΕΝΑ ΠΡΟΓΕΣΤΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΝΔΡΟΓΟΝΟ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΑΙΡΑΙΤΗΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ Β) ΕΣΤΕΡΑΣ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ, ΑΙΙΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. ΘΕΜΑ 3: ΕΙΧΕ 3 ΥΠΟΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΓΙΟΥΠΑΚ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΤΑΝ ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΕΣ, ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΕΣΤΟΓΟΝΟ, ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΑΝΔΡΟΓΟΝΟ. ΗΘΕΛΕ ΔΟΜΕΣ, ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΕΣΤΟΓΟΝΟΥ ΝΟΜΙΖΩ. ΘΕΜΑ 4: ΗΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΙΤΡΟΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΔΙΝΕ ΚΑΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑ Ή ΔΟΜΗ ΗΘΕΛΕ ΚΑΤΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ(ΔΕΝ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΤ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΧΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΚΑΝ). ΘΕΜΑ 5: ΔΥΟ ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΕΣ, ΤΗΝ CARBENICILLIN ME ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΑΙΝΥΛΑΚΕΤΥΛ ΑΜΙΝΟ. ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΗΘΕΛΕ.

Ανώνυμος είπε...

Τζιμούλα Σαρσαπαρίλαε
φχ4 ομαδα β...
θεμα 1 δομες,δραση
α)iupac της metiamide
β)iupac clemastine
γ)iupac methaphenilamine.να γινει η συνθεση της απο πυριδινο-διμεθυλαιθανοδιαμινη

θεμα 2 δωστε και σωστε δομη δικης σας εμπνευσης και περισυλλογης ενος οιστρογονου και γλυκοκορτικοειδους κ κουτσομπολεψτε λιγο τα απαραιτητα μερη τους.β)με ποιον τροπο μπορω να μετατρεψω εναν εστερα κορτιζολης σε ενδομυικη χορηγηση?αιτιολογειστε

θεμα 3
δομη,δραση
α)triamcinolone iupac
β)quinestrol
γ)norethindrone και συνθεση της α απο κατι που δινε(μπουρου μπουρου)

θεμα 4
εδινε γιουπακ του hexylcaine (τοπικο αναισθητικο σελις 105 βιβλιου) να το συνθεσουμε απο βενζοικο οξυ και να πουμε που χρησιμοποιειται

θεμα λατρεμενο-5
εξηγειστε τι μας δινει το εφαλτηριο να χρησιμοποιουμε τα παρακατω στη θεραπευτικη
α)oxacillin
β)ampicillin
συνθεση του α

Ανώνυμος είπε...

Πτυχιακή Μάρτιος 2014
1. 3 πενικιλλινες η μια ήταν ημισυνθετική ανθεκτική σε όξινο η άλλη στις β λακταμάσες η άλλη ευρέως φαρματος κ μία σύνθεση

2.νικοτιναμίδιο και μία αντίδραση δεν το θυμάμαι καλά δεν το ήξερα

3.πορεία βιοσύνθεσης από πρεγν... για οιστρόνη έλεγα τα βήματα

4.3 αντιισταμινικά Η1 ένα κυκλικό βασικό μία προπαναμίνη μία αιθανολαμίνη με σύνθεση προπαναμίνης

5. 3 στεροειδή αναγνώρηση κ λήψη κ σύνθεση του ενός ήταν το megestrol

Ανώνυμος είπε...

9/2014
1)Amiodarone, Sildenafil (katigoria, draseis, morio tou sildenafil me tis domikes monades tou kai ti symmasia tous, allilepidraseis sildenafil)
2)Antioistrogona: clomiphene, tamoxifen, raloxifene (katigories, draseis, synthesi tamoxifen)
3)pioglitazone, akomi mia apo tis soulfonylouries, (draseis, synthesi pioglitazone)
4)Sulindac (synthesi, domika isomeri tou moriou, poio einai to drastikotero?, giati?)

Ανώνυμος είπε...

Ιούνιος 2018/ ομάδα Β
1. Dimethisterone και tamoxifen. Έδινε την δομή της βιταμίνης D για αναγνώριση και να επιλέξουμε με ποιο θα συγχορηγηθει και γιατί. Μέσω μεταβολισμού της βιταμίνης D παράγονται οι ενώσεις Α και Β, με την Β να αποτελεί μόριο της βιοσύνθεσης των στεροειδων. Να γράφουν οι δομές των Α και Β
2.α) Metphormin και μεγλιτινιδιο. Δομές,μηχανισμός δράσης, που διαφέρουν, σε ποιους ασθενείς δεν χορηγούνται
β) Ezetimibe. Σύνθεση και μηχανισμός δράσης
3) δομή πουρινης και πως δομικά προκύπτει το allopurinol allopurinol, σύνθεση και ενδείξεις και μηχανισμός δράσης
Sulfinpyrazone ένδειξεις και μηχανισμός δράσης
Tadalafil ένδειξεις και αναλυση δράσης βασικών ομάδων
4.α) έδινε μια δομή και ήθελε σχολιο για χορήγηση σε νόσο του chronn
β)Piroxicam από σακχαρινη 5)δομή ανδροστανίου κατά IUPAC (δεν υπήρχε στο βιβλίο)..είχε εστεροποιημενη 4–υδροξυλομαδα ήθελε σύνθεση με ενδιάμεσο μια cis διολη και που χορηγείται

Ανώνυμος είπε...

Διευκρίνιση για Θέματα Ιουνίου 2018 Ομάδας Β:
1) Είχε τη δομή της βιταμίνης D και έλεγε ότι με αφαίρεση ενός υδροξυλίου (είχε 2) προκύπτει ένα μόριο Α, το οποίο προέρχεται από ένα μόριο Β, το οποίο (μόριο Β) συμμετέχει σε μία μεταβολική οδό. Και ζητούσε να γράψεις τα Α, Β και τη μεταβολική οδό (το όνομά της).
3) Όχι tadalafil, ήταν το sildenafil.
4) Συγκεκριμένα νομίζω ρωτούσε αν θα το χορηγούσαμε σε ελκώδη κολίτιδα και το μόριο είχε δύο καρβοξυλικές ομάδες (μεταξύ άλλων).

Ανώνυμος είπε...

ΦΧ 4 Σεπτέμβριος 2018
Ομάδα Α
Μας άφησε μιάμιση ώρα (αρκετά λίγος χρόνος για τις απαιτήσεις των θεματων)
Ότι θυμάμαι από τα θεματα:
1)Θειαζολιδινοδιονη σύνθεση και δρασεις και αε
2) διαφορά στη δομή μεταξύ καρδιοτονοτικων γλυκοζιτων και στεροειδων ορμονών του φύλου. Και μετά ήθελα να γράψουμε συνοπτικά τις δρασεις της κάθε κατηγορίας.
3) σύνθεση και δρασεις του chlorotriansine
4) triancinilone δομή και δρασεις
5) ινδομεθακινη, δομή, δράση, σχέση δομής δρασης, σύνθεση
6) zileuton σύνθεση και βιολογική δράση
7) nifedipine, sildenafil, sulfinpyrazone έδινε iupac και ήθελε δομή και βιολογική δράση
8) αν σε δηλητηρίαση από ασπιρίνη δώσεις ανθρακικό νάτριο θα βοηθήσει ή όχι στην αντιμετώπιση της δηλητηρίασης
9) πάνω σε το βασίστηκε η ανάπτυξη των συνθετικών μορίων ινσουλίνης

Ανώνυμος είπε...

Σεμπτεμβριος 2018
Ομαδα Β
1)α)Εδινε 3 εικοσανοειδη(δε θυμαμαι ποια) και ζητουσε χημικη καταταξη των μοριων και βιολογικες δρασεις. Το τριτο μοριο υφισταται μεταβολικη απενεργοποιηση και προκυπτει μοριο Α και απο αυτο μοριο Β. Σχεδιαστε τα νεα μορια και σχολιαστε αν το Β μπορει να ενδεικνυται σε καποια ασθενεια(κατι τετοιο).
β)Aspirin , Diflunisal , Etoricoxib : Ποιό απο τα τρια θα συνιστουσατε σε 65χρονη υπερβαρη καπνιστρια με πονους λογω οστεοαρθριτιδας και γιατι; Συνθεση Etoricoxib.
2)α)Τroglitazone : Αναγνωριση μοριου , μοριακος στοχος , μεταβολισμος , ανεπιθυμητες ενεργειες και συνθεση απο καταλληλα υποκατεστημενη 2βενζοπυρανομεθανολη(δεν υπηρχε στο βιβλιο η συνθεση λολ)
β)Κατι πανω στη βιοσυνθεση χολικων οξεων απο στερεοειδης ορμονες και περιγραφη ρολων βασικων ομαδων των μοριων.
3)Ορθολογικος σχεδιασμος Sulindac με μοριο οδηγο Indomethacin. Αναλυση επιδρασεων υποκαταστατων του Sulindac σε χρονο ημιζωης , ανεπιθυμητες ενεργειες και συνδεση με πρωτεινες του πλασματος. Συνθεση Sulindac .
4)α)Αναφερατε δυο τροπους βελτιωσης στην ποιοτητα των πεπτιδικων ορμονων(ινσουλινες , κατι τετοιο)
β)Εthisterone , Testosterone , Tamoxifen , Ciprofibrate :Θεραπευτικες χρησεις για καθε ενωση και πλεονεκτηματα που παρουσιαζουν σε σχεση με αλλα μορια της κατηγοριας τους ή τι προφυλαξεις πρεπει να λαμβανονται κατα τη χρηση τους . Συνθεση Tamoxifen .

Ανώνυμος είπε...

Ξεχασα να προσθεσω οτι στη συνθεση troglitazone δινοταν και βενζαλδευδη

Ανώνυμος είπε...

Θέματα Ιουνίου 2019
ΟΜΑΔΑ Α'

1Α)Tafluprost: έδινε την δομή(Αυτούσια) και ήθελε σχολιασμό δομικών χαρακτηριστικών και ενδείξεις.

1Β)Flurbiprofen(Έδινε IUPAC): Ήθελε τη σύνθεση του(έδινε πρώτες ύλες) καθώς και αναφορά των ενδείξεων.

2Α)Letrozole(Έδινε αυτούσια δομή): Ήθελε να αιτιολογήσουμε γιατί δρα ως αναστολέας αρωματάσης με βάση τα δομικά χαρακτηριστικά και να πούμε που χρησιμοποιείται

2Β) Να γράψετε τα 2 πρώτα στάδια σύνθεσης γλυκογόνου όπως καταλύονται από τη γλυκοκινάση. Ρόλος γλυκογόνου και σύνδεση με γλυκονεογένεση(έδινε δομή γλυκόζης)

3)Piroxicam(έδινε IUPAC): Οξύτητα 4-ΟΗ και σύνδεση στον υποδοχέα. Σχόλιο για διάρκεια δράσης. Σύνθεση από σακχαρίνη(έδινε τα πρώτα 2 βήματα με λόγια)

4)Διάφορες ορμόνες(στεροειδείς-έδινε το IUPAC), να γράψουμε τη δομή, να αιτιολογήσουμε τη δράση, να αναφέρουμε ενδείξεις και να γράψουμε τυχόν προφυλάξεις(πχ όχι σε άτομα με καρκίνο μαστού, ή προσοχή λόγω οιστρογόνου δράσης κλπ).
Ένα από αυτά ήταν ένα αναβολικό Norethandrolone και ζήταγε τη σύνθεση του από την οιστρόνη.

Ανώνυμος είπε...

Σεπτέμβρης 2019 ομάδα β
1. Α) έδινε το αραχιδονικο και ζητούσε το προϊόν από την επίδραση της 5- LOX. Ζητούσε παράγωγα του προϊόντος και ποια με ποια ασθένεια σχετίζονται, ποια φάρμακα δίνουμε στην ασθένεια αυτή και τον μηχανισμό δράσης τους
Β) έδινε με iupac το zileuton και ζητούσε δομικές τροποποιήσεις και σύνθεση με πρώτες ύλες
2. Α) έδινε με iupac ένα μεγλιτινιδιο και ζητούσε μηχανισμό δράσης και σύνθεση
Β) έδινε με iupac μια στατινη (νομίζω atorvastarin) και ζητούσε μηχανισμό δράσης και σύνθεση
3. Έδινε με iupac 3 μσαφ (diclofenac, lumiracoxib και diflunisal) και ζητούσε με βάση τους υποκαστατες να γράψεις δράσεις κλπ. Ζητούσε σύνθεση του diclofenac
4. 3 στεροειδη και το tamoxifene... Ζητούσε δράσεις, συμβουλές σε όσους τα παίρνουν /θετικά και αρνητικά και για το tamoxifene αν χορηγείται ως Z ή Ε, γιατί και την σύνθεση του

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019 ΟΜΑΔΑ Β (ΠΟΥΛΗ)
1α) Εδινε τυπο αραχιδονικου και ηθελε να γραψουμε ποιο υπεροξειδιο προκυπτει με επιδραση 5-LOX και ποια παραγωγα προκυπτουν μετα. Να πουμε ποια ασθενεια προκαλουν αυτα τα παραγωγα και με ποιους μηχανισμους δρουν τα φαρμακα που δινονται για αυτη την ασθενεια.
β) Ζileuton: Να σχολιασουμε τους υποκαταστατες και να γραψουμε τη συνθεση του.
2) Εδινε 3 μορια τη diclofenac,το diflunisal και αλλο ενα που εμοιαζε με τη diclofenac. Να πουμε σε ποια κατηγορια ανηκουν,πως χρησιμοποιουνται, να σχολιασουμε τη δομη και να γραψουμε τη συνθεση για τη diclofenac.

Ανώνυμος είπε...

Σεπτεμβριος 2019
Ομαδα Α
1.α) Εδινε με iupac το acetohexamide και ηθελε δραση,μοριακο στοχο, σχολιασμο του μεταβολισμου του, πιθανες ανεπιθυμητες ενεργειες και συνθεση
β) με iupac το ezetimibe και ηθελε να πουμε σε τι μετατρεπεται για να δρασει, μηχανισμο δρασης και συνθεση
2.εδινε με iupac 4 φαρμακα και ηθελε να πουμε τη δραση τους, τι πλεονεκτηματα-μειονεκτηματα εχουν σε σχεση με αντιστοιχα φαρμακα της κατηγοριας τους
α) clomiphen ηθελε να πουμε και ποιο ειναι δραστικο το Ζ ή το Ε και να το γραψουμε
β)prednisone
γ) etonogestrel
δ) methenolone ηθελε και συνθεση σε αυτο
3.να καταταξουμε φαρμακολογικα τα παρακατω φαρμακα
α)phenylbutazone που οφειλεται η οξυτητα
β)sulfinpyrazone ηθελε και συνθεση και οξυτητα
γ) celecoxib ηθελε να πουμε και για τη δομη του
4.α)ειχε ενα μοριο με διπλο δεσμο αναμεσα σε αζωτα και να πουμε που χρησιμοποιειται το προϊόν διασπασης του (5-Asa)
β)ασπιρινη ή diflufenizal για προφυλαξη απο θρομβοεμβολη
γ) αν σχετιζεται η δραση της παρακεταμολης με το αραχιδονικο οξυ
δ) Ν υδροξυ μεταβολιτης της παρακεταμολης τι προκαλει και ειχε 3 δομες να διαλεξουμε ποια θα διναμε για αντιδοτο και γιατι

Ανώνυμος είπε...

Θέματα φχ4 Σεπτέμβρης 2021
Πουλη: γράψτε δομή και ενδειξεις
Ινδομεθακινη (+ένα μέρος της συνθεσης +κυρία ΑΕ )
Sulfinpyrazone
Diclofenac + ένα μέρος της συνθεσης
Ένα φάρμακο για ουρικη αρθριτιδα
Μαρακος
Γράψτε ένα οιστρογόνο και ένα προγεστονονο και συνοπτικά τα δομικά χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά για τη δράση
Γράψτε έναν εστέρα της κορτιζόλης που χορηγείται ενδομυϊκά και γιατι
Φάρμακα με iupac, γράψτε δομή, ενδείξεις, μηχανισμό δράσης, πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα της κατηγορίας ή προβληματα
Chlorotrianisene +σύνθεση
Τriamcinolone
Raloxifen
Tezaglitazar

Ανώνυμος είπε...

ΦΧ4 Ιούνιος Α
Μαρακος
Αναγνώριση και δράση και πλεονεκτήματα ή προφυλάξεις με τα παρακάτω:
1. Norgestimate
2. Clofibrate
3. 19 nor testosterone+συνθεση
4. Dimethisterone
5. Ένα στιλβένιο όχι το diethylstilbestrol
6. Triamcinolone
Πουλή
1.Ιβουπροφαίνη +SAR
2. Ιndomethacin+SAR+σταθερότητα του μορίου και πως συνδεεται+συνθεση
3. Celecoxib+SAR

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022
ΟΜΑΔΑ Α

1.ΕΔΙΝΕ ΔΟΜΗ LETROZOLE. ΠΟΙΑ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΙΟΥ, ΠΟΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ,ΠΟΙΑ Η ΦΑΜΡΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΡΑΣΗ

2. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΙΣΤΟΝΕΣ ΣΥΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΝΟΥΚΛΕΙΚΑ ΟΞΕΑ. ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗΝΟΤΙ 5'ΦΩΣΦΟΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ

3. ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗ ΔΟΜΗ, ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ Ή ΤΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:
α) 13-αιθυλο-17 υδροξυ-18,19-δινορ-17α-πρεγν-4-εν-20-υν-3-ονη
β)17α-ακετοξυ-6χλωροπρεγνα-4,6-διεν-3,20-διονη
γ)3-φαινυλο-2-((4-προπαν-2-υλοκυκλοεξυλοκαρβονυλ)αμινο)προπανοικο οξυ
δ)3-κυκλοπεντυλοξυ-19νορ-17α-πρεγνα-1,3,5(10)-τριεν-20-υν-17-ολη
Να γραψετε την συνθεση του α με βαση την 3-μεθοξυ-18-νορ-13-αιθυλοοιστρα-1,3,5(10),8,14-πενταεν-17-ονη


4.ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ
α)2-(2-(2,6-διχλωροφαινυλαμινο)φαινυλ)οξικο οξυ
β)2-υδροξυ-5-(2,4-διφθοροφαινυλο)βενζοικο οξυ
γ) ιουπακ σιλδεναφιλ
Να γραψετε τη συνθεση του β με επιδραση του μεθυλαιθερα της φαινολης επι του διαζωνιακου αλατος της 2,4-διφθοροανιλινης

5. Ηταν ολα μησαφ και ηθελε συνθεση του sulphypiranoze.

Ανώνυμος είπε...

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023 Α Ομάδα
ΘΕΜΑ 1:
Γραψτε δομή, μηχανισμό δράσης και ενδείξεις των παρακάτω ενώσεων:
α)Verapamil
β)Nifedipine
γ)Allopurinol
δ)Zileuton + σύνθεση
ΘΕΜΑ 2:
Γράψτε δομή, μηχανισμό δράσης, ενδείξεις και προφυλάξεις(όπου χρειάζεται) και δικαιολογήστε με σχέσεις δομής-δράσης:
α)ένα κορτικοστεροειδές(Δ1-γλυκοκορτικοειδές)
β)Clomiphen
γ)Dimethisterone + σύνθεση(εφάρμοζες σύνθεση Medroxyprogesterone)
1 ακόμη(νομίζω το Alogliptin)
ΘΕΜΑ 3:
Γράψτε δομή, μηχανισμό δράσης και ενδείξεις:
α)Ινδομεθακίνη
β)Sulindac + σχέσεις δομής δράσης+ δραστικός μεταβολίτης
γ)Tolmetin + σύνθεση+ σχολιάστε τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιείτε
ΘΕΜΑ 4:
α)Έδινε το πεπτίδιο της GnRH και ρώταγε τι τροποποιήσεις θα κάνεις για να δημιουργήσεις φάρμακα και τι δράση θα έχουν αυτά τα φάρμακα.
β)Σύνθεση του ανδρογόνου 5Η-ανδροστ-4-εν-3,17-διόνη (που δεν είχαμε πει στο μαθημα)+
έλεγε ότι είναι προφάρμακο και ήθελε δραστικό μεταβολίτη, δομή και ενδείξεις με βάση σχέσεις δομής-δράσης

Ανώνυμος είπε...

Στο προηγούμενπ, στο 4Β είναι:
5α-ανδροστ-1-εν-3,17-διόνη