Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Αναλυτική Χημεία 2Για να κατεβάσετε το αρχείο που βγάζει τα διαγράμματα ελαχίστων τετραγώνων για το εργαστήριο πατήστε εδώ !!

ή κατεβάστε το απ' το mediafire εδώ

δείτε μια φωτογραφία του αρχείου:


Το αρχείο αυτό είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς ώστε να δείτε τους τύπους και να καταλάβετε την διαδικασία που πρέπει να κάνετε μόνοι σας και όχι για να σας βγάζει απ΄ το κόπο!

Όσον αφορά το μάθημα..

Σε γενικές γραμμές:

Μανίκι το μάθημα..γενικά διάβασμα από βιβλίο κυρίως τις χρωματογραφίες..Μην παραμελήσετε τη θεωρία του τετραδίου καθώς από τα σχόλια παίζει στάνταρ ερώτηση. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ δείτε τα συνημμένα παρακάτω..Ακόμα και αν είναι πολλαπλής αυτά που θα δείτε, μπορεί να μπουν ερωτήσεις ανάπτυξης- Σ/Λ που να είναι με το ίδιο θέμα. Να ξέρετε ότι οι ερωτήσεις επαναλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό, οπότε σας συστήνω να ξεκινήσετε με τα στάνταρ και μετά να επεκταθείτε.

Χρόνος διαβάσματος:

Ποικίλει σε μεγάλο βαθμό...Άλλοι θέλουν 2-3 μέρες..άλλοι 1-2 βδομάδες.. γενικά παίζει πολύ ο τρόπος που θα διαβάσετε και πόσο θα επεκταθείτε. Σε γενικές γραμμές: βιβλίο= πολύ χρόνος, SOSακια και παλιά θέματα= λιγότερος χρόνος αλλά πιο χαοτικό διάβασμα του στυλ: "αυτό το tR τώρα τι είναι;;;" 


tip:

μην πολυκαείτε με το βιβλίο.. μην στηριχτείτε μόνο στα SOS ...αααα και το σημαντικότερο.. παρακολουθήστε το μάθημα, και αν δεν επιτευχθεί αυτό, βρείτε σημειώσεις!Υ. Γ. : 


 Δεν αναλαμβάνω ευθύνη αν πατώσετε..;) Γενικά οι πληροφορίες που δίνω είναι σχετικές καθώς παίζει πολύ το υποκειμενικό στοιχείο, αλλά κυρίως, το πότε δίνεις το μάθημα(τραγικές διαφοροποιήσεις έχουν συμβεί από τη μια εξεταστική ως την επόμενη). Αυτάααααα..καλό διάβασμα λοιπόν και καλά 10άρια ;)

Για αναλυτική 2 SOS


Για αναλυτική 2 θέματα

Για αναλυτική 2 θέματα ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΑ από ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Για όλα τα παραπάνω μπείτε εδώ!
¨Η μπείτε στο mediafire από εδώ
(αν δεν σας παίζει το αρχείο συμβουλευτείτε αυτόν τον οδηγό εδώ)
Special thanks στον Αντώνη Σεγκάνη για τη μεγάλη προσφορά του


Μπορείτε να σχολιάσετε είτε με το "υποβολή σχολίου ως όνομα" και

βάζετε το όνομα σας (χωρίς url, αν δεν ξέρετε τι είναι), είτε ως

ανώνυμος, είτε ως μέλος του γκρουπ(πατήστε στο πράσινο αριστερά) και

απλά γράφετε το σχόλιο σας..

Για να λαμβάνετε νέες αναρτήσεις για μαθήματα κ.ά. με email(μπορείτε

να διαγραφείτε όποτε θέλετε) δείτε κάτω απ' την κίτρινη

μπάρα..ΠΡΟΣΟΧΗ:όταν βάλετε το mail σας σας έρχεται αυτομάτως ένα

εισερχόμενο (στο email) που επιβεβαιώνεται την εγγραφή σας(απλά πατάτε

σε ένα λινκ που δίνει)..That's all:)

5 σχόλια:

Φαρμακευτική Αθηνών!! είπε...

Maria Vergadou Υλη: ολα εκτος απο: παραγρ. 5.2, κεφ 12, 13, 21, 22. Υπαρχουν παντως καποια θεματα, στο πακετο παραταξης στο τελος ειχε απο 1-2 εξεταστικες και σιγουρα πολλα επαναλαμβανονται. Ειχα κρατησει κι εγω καποια απο τοτε που εδωσα αλλα καπου τα χω δωσει- θα δω μηπως τα ξανααποκτησω. Γενικα, νομιζω οτι με αυτα μπορεις να περασεις ακομα και χωρις να εχεις ιδεα...

Ηρώ Δαμοπούλου είπε...

Έχοντας βιώσει την εμπειρία της αναλυτικής 2 προσφέρω το τι έχω αποκομίσει!Έκανα τη σωστή κίνηση να μπαίνω στα μαθήματα και βοηθάει αρκετά,τόσο για να οργανωθείς σχετικά με την ύλη όσο και γιατί λέει συνεχώς sos πράγματα με σωστές απαντήσεις,κάποιες από τις οποίες δεν υπάρχουν σε αυτά που κυκλοφορούν.Βάζει σωστά-λάθος μόνο αλλά θέλει παντού δικαιολόγηση αλλιώς πάει ο βαθμός.Για το μάθημα πιάστε κατά τη γνώμη μου διαφάνειες μαζί με ό,τι sos ερωτήσεις έχει πει μέσα στο μάθημα.Αν πιάσετε απευθείας τα sos-είτε τα δικά σας είτε αυτά που κυκλοφορούν- θα καταλήξετε να παπαγαλίζετε και να μην καταλαβαίνετε τίποτα.Για εργαστήριο διαβάστε τις ερωτήσεις των τετραδίων και τα πάντα μου κυκλοφορούν από παλιά θέματα-δεν είναι πολλά- διότι μπαίνουν αυτούσια κι έχεις εξασφαλίσει 15 μονάδες.Τέλος, για το μάθημα, αν σας μείνει χρόνος δείτε και ό,τι κυκλοφορεί αλλά 1) μη στηριχτείτε στις απαντήσεις χωρίς να τις ελέγξετε γιατί πολλές είναι ελλιπείς ή λάθος και 2)μην ξεκινήσετε από εκεί γιατί θα χαθείτε και θα απογοητευτείτε.Αυτά!Καλό διάβασμα και με λιώσιμο 4-5 μέρες βγαίνει άνετα.

Σωτήρης Μεντώνης είπε...

Θέματα Ιουλίου 2017

1) Ιοντανταλλακτικές ρητίνες αν είναι μιάς χρήσεως
2) Αν μία ουσία εκλούεται σε χρόνο 8 min και παρέχει κορυφή ημιεύρους 0,5min, ο αριθμός θεωρητικών πλακών είναι 4096
3) Αν σε ένα χρωματογράφημα δύο γειτονικές κορυφές έχουν χρόνους ανάσχεσης 6,5 και 7 και εύρος κορυφών 0,05 και 0,06 τότε η διαχωριστικότητα είναι 4,5
4) Η TLC χρησιμοποιείται μόνο στην ποιοτική
5) Οι τριχοειδείς στήλες στην GC πλεονεκτούν έναντι των πληρωμένων αλλά έχουν ένα μειονέκτημα
6) Η λειτουργία του ανιχνευτή συλλήψεως ηλεκτρονίων στην GC, βασίζεται στην σύλληψη ηλεκτρονίων μιάς ραδιενεργού πηγής του ανιχνευτή από το φέρον αέριο.
7) Στην HPLC χρησιμοποιούνται διάφοροι ανιχνευτές
8) Στην GC το κ-επτάνιο και το τολουόλιο έχουν δείκτη Kovats 700
9) Σε έναν ανοσοχημικό προσδιορισμό, εάν το μηδενικό πρότυπο έδωσε σήμα 0,700 και το πρότυπο του 2 ng/mL έδωσε σήμα 0,400 (δεν θυμάμαι-μπορεί τα νούμερα να είναι αντίστροφα), τότε για το πρότυπο αυτό οι παράμετροι για την κατασκευή της καμπύλης αναφοράς θα είναι Υ=κάτι και logitY=κάτι άλλο.
10) Ένα ηλεκτρόδιο αναφοράς καλομέλανος αποτελείται από σύρμα αργύρου ηλεκτρολυτικά επικαλυμμένο με χλωριούχο άργυρο, που είναι βυθισμένο σε διάλυμα χλωριούχου καλίου γνωστής συγκέντρωσης, κορεσμένο με χλωριούχο άργυρο.
11) Σε ένα ηλεκτρόδιο θείου (S-2), η κλίση του ηλεκτροδίου αναφοράς είναι περίπου +29mV/δεκάδα συγκέντρωσης
12) Εάν η διαπερατότητα αγνώστου διαλύματος φαρμακου είναι 20,0% σε κυψελίδα 1,00cm και η ειδική απορρόφηση Α(1%,1cm) είναι ίση με 400 τότε η συγκέντρωση του διαλύματος είναι τόση
13) Στους φθορισμοανοσοπροσδιορισμούς FETI απαιτούνται δύο ιχνηθέτες(επισημαντές)
14) Ως ευαισθησία αναλυτικής μεθόδου ορίζεται η ελάχιστη συγκέντρωση ή ποσότητα του προσδιοριζόμενου συστατικού που μπορεί να προσδιοριστεί με αξιοπιστία
15) Η μέθοδος εσωτερικού προτύπου που χρησιμοποιείται στις ενόργανες μεθόδους ανάλυσης διορθώνει τα σφάλματα των πειραματικών συνθηκών στις μεταβολές των πειραματικών συνθηκών και μέσα στον χρόνο (ή κάπως έτσι, δεν το θυμάμαι καλά)

(συνέχεια...)

Σωτήρης Μεντώνης είπε...

(συνέχεια...)

16) Κατά τον έλεγχο της ακρίβειας μιάς αναλυτικής μεθόδου αναλύθηκε πρότυπο δείγμα περιεκτικότητας στο προσδιοριζόμενο συστατικό 100,0 μg/g και βρέθηκε από 5 αναλύσεις περιεκτικότητα 95,5 μg/g με τυπική απόκλιση s=2,5 μg/g. Από τον πίνακα στατιστικής η τι,ή tθεωρητική=2,776 για 4 βαθμούς ελευθερίας και στάθμη εμπιστοσύνης 95%. Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει ότι η μέθοδος στερείται συστηματικού σφάλματος.
17) Οι ραδιοανοσοπροσδιορισμοί RIA είναι πάντοτε ομογενείς.
18) Η διασταυρούμενη δραστικότητα εκφράζει την ευαισθησία ενός ανοσοπροσδιορισμού.
19) Ένα φασματοφωτόμετρο FTIR έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι ενός κλασσικού IR
20) Το <> φάσμα εκπομπής φθορισμού ενός φαρμάκου αποτελεί περίπου είδωλο του φάσματος απορροφήσεως, μετατοπισμένο προς μεγαλύτερα μήκη κύματος.
21) Η τεχνική της φλογοφωτομετρίας εκπομπής είναι πολύ ευαίσθητη (πολύ χαμηλό όριο ανίχνευσης) για τα αλκάλια και τις αλκαλικές γαίες.
22) Στην φασματοφωτομετρία ατομικής απορροφήσεως, το σφάλμα λόγω απορρόφησης υποβάθρου διορθώνεται με την τεχνική Zeeman
23) Υπάρχουν 3 τρόποι υπολογισμού του Ka ενός ασθενούς οξέως με ενόργανη ανάλυση
24) Κάτι για την van Deemter, νομίζω ότι αν η διάμετρος σωματιδίων στατικής φάσεως μεγαλώνει, αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της στήλης.
25) Στην χρωματογραφία μοριακού αποκλεισμού πρώτα θα εκλουστεί το συστατικό με το μικρότερο MB και τελευταίο το συστατικό με το μεγαλύτερο ΜΒ.
26) Η χρωματογραφία χάρτου μπορεί να είναι αντίστροφης φάσης όταν τα συστατικά προς διαχωρισμό είναι πολύ πολικά (υδρόφιλα).
Αυτές θυμάμαι
Από το εργαστήριο:
1) Ο προσδιορισμός της σταθεράς ιονισμού του οξικού οξέος έγινε με ποτενσιομετρική ογκομέτρηση του οξέος με καυστικό νάτριο και το pKa είναι ίσο με το pH που αντιστοιχεί στο μισό του ισοδυνάμου όγκου του NaOH.
2) Στον κουλομετρικό προσδιορισμό ασκορβικού οξέος προστίθενται: α) διάλυμα KI και β) διάλυμα αμύλου
3) Κατά τον φασματοφωτομετρικό προσδιορισμό σιδήρου χρησιμοποιήθηκαν τα παρακάτω αντιδραστήρια: α) πυκνό θειικό οξύ, β) διάλυμα οξικού νατρίου, γ) διάλυμα υδροχλωρικής υδροξυλαμίνης
4) Κατά τον προσδιορισμό Zn με φασματοφωτομετρία ατομικής απορροφήσεως χρησιμοποιήθηκε καυστήρας προαναμείξεως.
Κι άλλη μία που δεν θυμάμαι, αλλά είχε να κάνει με τον δείκτη Kovats.

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 2
24.6.2020
ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΚΑΙ Σ-Λ
1)μονάδα μέτρησης μοριακής απορροφητικότητας
2)fn=...
3)ο συντελεστής κατανομής KD εξαρτάται από...
4)στην υγροχρωματογραφία αντίστροφης φάσης...
5)στην αεριοχρωματογραφία η επίτευξη καλών διαχωρισμών οφείλεται...
6)το σφάλμα που προκύπτει από ατελή απομάκρυνση του Β...
7)
ELISA
FRET
FISH
HRP
MEIA
IRMA
ΕΙΑ
Να εξηγήσουμε τι σημαίνουν τα αρχικά στα αγγλικά και ελληνικά
8)Σ-Λ
-αρωματικοί πυρήνες-αύξηση φθορισμού
-διεγέρσεις τύπου π->π'
-επίπεδα μόρια
-ηλεκτρονιόφιλοι υποκαταστάτες
-αύξηση θερμοκρασίας-μείωση φθορισμού
-αύξηση πολικότητας
-η ένταση της ακτινοβολίας φθορισμού εξαρτάται άμεσα από τη συγκέντρωση της φθορίζουσας ουσίας
-πολύ ισχυρή ακτινοβολία διεγέρσεως μπορεί να προκαλέσει φωτοδιάσπαση της φθορίζουσας ουσίας
9)πως θα είναι το διάγραμμα αν η διαχωριστικότητα ισούται με 1
10)ασθενώς βασικές ρητίνες
11)για φέρον αέριο και αύξηση της ταχύτητας...
12)ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ
i)φθορισμόμετρα
ii)φασματοφθορισμόμετρα
iii)ανακλαστικά φασματοφωτόμετρα
iv)LUMINEX

1)φίλτρα
2)μονοχρωμάτορες
3)οπτικές ίνες
4)πολλαπλοί ανοσοπροσδιορισμοί
13)σύστημα εισαγωγής δείγματος (injector)...
14)ισόθερμη αεριοχρωματογραφία
15)ο διαχωρισμός των συστατικών του δείγματος
!!!και άλλα 5 που δεν θυμάμαι