Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Φαρμακολογία 1



·         Maria Vergadou
Μερικα θεματακια επειδη ψαχνεστε,απλα για να παρετε μια ιδεα... Μπορει να βαλει οτιδηποτε. 

2/09: σιμβαστατινη-γεμφιβροζιλη (συγκριση)
9/09: "Ανδρας 60 χρονων ερχεται στο φαρμακειο με ιστορικο ΟΕΜ και στηθαγχικο πονο. Τι φαρμακο θα του δωσετε απουσια αντενδειξεων μεχρι να ερθει το ασθενοφορο;"
Μηχανισμος δρασης αναστολεων ΜΕΑ

2/10: "Ανδρας που πασχει απο διαβητη βρισκεται οτι πασχει απο υπερταση και χορηγειται μετοπρολολη. Μετα απο λιγο καιρο παρατηρει οτι δεν μπορει να ελεγξει τα επιπεδα του σακχαρου στο αιμα. Πού οφειλεται αυτο; Θα αλλάξουμε τη θεραπεια της υπερτασης ή οχι και γιατι;
Καποια θεωρητικη για τους β-αναστολεις

9/10: αντιαρρυθμικη θεραπεια σε ασθενη που εχει παθει ΟΕΜ
-Κλοπιδογρελη-σιμβαστατινη (συγκριση)
-Ποιο φαρμακο προκαλει λιποθυμια κατα την πρωτη δοση λογω κατακρημνισης της αρτηριακης πιεσης: (Η ερωτη
ση ειναι απο το βιβλιο και η σωστη απαντηση νομιζω ειναι η Πραζοσινη)

Γενικα βαζει 4 θεματα, το 1ο εχει 10-15 προτασεις Σ-Λ υποχρεωτικα με αιτιολογηση, 1 εωτηση απο το βιβλιο με ή χωρις αιτιολογηση, 1 συγκριση φαρμακων (νομιζω πως συνηθως βαζει φαρμακα του αιματος) και αλλη 1 σαν τις παραπανω.
Για να περασετε πρεπει να γραψετε τουλαχιστον 2 στον καθενα (2+2,5 προφανως, 2+2 κοβεστε!)
ετσι...!
τώρα που τα μάθουμε ας ξεκινήσουμε το διάβασμα:
P
euxaristoume! :) na se rwtisw kt! stis erwtiseis p 8elei na tis poume poio farmako.. (kanei kt) exei epiloges farmakwn k dialegoume opws to vivlio i oxi? episis ksereis an auti i o drakoulis exei arnitiki sta pollaplis tou?
Απο οσα εχω διαβασει απο παλια θεματα ο δρακουλης μονο σε μια ασκηση ειχε αρνητικη βαθμολογηση και το θπογραμμιζε στην εκφωνηση.Κατα τα αλλα νομιζω πως δεν εχει αρνητικη βαθμολογηση.
o drakoulis den exei arnitiki vatmologia!
sto peristatiko i andreadou den dinei epiloges.prepei monos sou na skefteis ti farmako tha dwseis.alla den pianei polles monades.
Αρνητικη βαθμολογια δεν υπαρχει. Για την Ανδρεαδου, επειδη το Σεπτεμβρη εδωσα και τις 2, ειχε μια ερωτηση απο το βιβλιο με πολ/πλης επιλογης και μαλιστα στη φ/λ2 δεν ηθελε δικαιολογηση (στην 1 νομιζω πως ηθελε). Λογικα καθε φορα βαζει 1 τετοια ερωτηση. Βαζει αλλες 2 ερωτησεις, συνηθως η μια ειναι πιο θεωρητικη και η αλλη κρισεως(καποιο περιστατικο) που πρεπει εσυ να σκεφτεις τι δινεις, βασικα τι ειδος φαρμακου (π.χ. β-αναστολεας, αΜΕΑ κλπ και 1-2 φαρμακα απο αυτα που ενδεικνυνται, γιατι τα υπολοιπα δεν μπορεις να τα δωσεις για καποιο λογο που σου λεει στην εκφωνηση) και βαζει και αλλο ενα θεμα με καμια 10αρια προτασεις Σ-Λ με δικαιολογηση.
egw den katalava ektos ap auta ta 10aria S-L,tis krisews me ta farmaka,tis 8ewrias k tin alli me pollaplis k aitiologisi p einai tis andreadou,o drakoulis ti vazei dika tou?i einai k twn 2 auta?
Na rwtisw kati... Stin 2=deyteri erwtisi apo ta themata pou exoun pesei (antras me stithagxiko pono) giati tou dinoume AMEA kai oxi kapoio nitrwdes i px nitroglykerinni i upoglwssio? H adalat as poume? To psaxnw alla de mporw na kataliksw kapou...an kserei kapoios as mou pei pls!!!! Eyxaristw poluuuu!!
Νομίζω ότι στην ερώτηση αυτή το φάρμακο εκλογής είναι οι β-αδρενεργικοί ανταγωνιστές (δες και το πινακάκι με τη στηθάγχη και τις συνοδούς νόσους). Τα ΑΜΕΑ δεν νομίζω ότι έχουν αντιστηθαγχική δράση. Όσον αφορά το adalat (νιφεδιπίνη), είναι αναστολέας διαύλων ασβεστίου και γι' αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται σε στηθάγχη με πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου. Γενικά σε ιστορικό με ΟΕΜ χρησιμοποιούνται β-αδρενεργικοί ανταγωνιστές, ενώ οι ΑΜΕΑ είναι χρήσιμοι για τις περιπτώσεις που συνυπάρχει υπέρταση και πρόσφατο ΟΕΜ (ξεκινούν να χορηγούνται 24 ώρες μετά το έμφραγμα) και όχι στηθάγχη και ΟΕΜ.
Ο Δρακουλης βαζει δικα του πολλαπλης επιλογης(τα εχει ανεβασει στο eclass νομιζω) και πεφτουν πανω-κατω παρομοια καθε χρονο.Μπορει να βαλει και κανα-δυο αναπτυξης,αλλα και αυτες ειναι απο αυτες που πεφτουν συχνα.Αν εχεις τα θεματα των 3-4 τελευταιων ετων λυμενα εισαι οκ
περίπου 5 μήνες πριν · 
Top of Form
distixws o drakoulis exei anevasi mexri '07...opote kapou meta xanontai ta ixni tous...!
Ναι οταν λεω "τελευταιων ετων" εννοω απο αυτα που εχει ανεβασμενα...
Top of Form
ahaaa arkoun auta opote..malista!! Ok thanks a lot :) k o 8eos voh8os!!
ξερει κανεις αν ο δρακουλης βαζει τα τελευταια χρονια .. θεματα αναπτυξης? καποιο αλλο εκτος απο αυτο με την ιατρικη συνταγη. thanks

Μπορει να βαλει κανα-δυο...αν διαβασεις αυτες των τελευταιων ετων εισαι καλυμμενη(λογικα)...και ειναι πολυ πιθανο να βαλει αναπτυξης απο τη φαρμακολογια 2(του ξεφυγε...)
έχει καμιά αγαπημένη από φάρμακα2 μήπως?
Οταν μπαινει μια τετοια "κατα λαθος",λεει α παιδια ειναι και μια απο φαρμακολογια 2 που δεν ξερω πως μπηκε,απλα μην την απαντησετε...
Θέματα Φεβρουάριος 2011. Σειρά Α:
Δρακούλης: γύρω στα 26 πολλαπλής (από παλιότερα έτη αρκετά) και μία ερώτηση ανάπτυξης " Τα στοιχεία σε μια έγκυρη απλή ιατρική συνταγή".
Ανδρεάδου: γύρω στα 8 Σ/Λ με αιτιολόγηση και 2 ανάπτυξης.
 
1) Σύγκριση κλοπιδογρέλη-ασπιρίνη. 
2) 60χρονος με αρτηριακή υπέρταση υπό καρβεδιλόλη εμφανίζει πνευμονικό οίδημα και δύσπνοια (οξεία συμφορητική καρδ. ανεπάρκεια). Ποια γραμμή θεραπείας ακολουθούμε? Συνεχίζουμε την καρβεδιλόλη?
Σειρά Β:
Δρακούλης: 28 επιλογής, από τα προηγούμενα έτη + στοιχεία σε ιατρική συνταγή
Ανδρεάδου: 1ο θέμα: 10 ερωτήσεις Σ/Λ με αιτιολόγηση. Από αυτές 3 ήταν από φαρμακοκινητική, 1 για λιδοκαϊνη και κινιδίνη, 1 για ηπαρίνη, συνδυασμός σε υπέρταση και υπερλιπιδαιμία (έδινε β-αναστολέα, που δεν χρησιμοποείται και να πούμε τι θα χρησιμοποιούσαμε αντί αυτού) Όλο το θέμα έπαιρνε 12/20
Θέμα 2ο: Σύγκριση νιφεδιπίνης-νιτρογλυκερίνης 4/20
Θέμα 3ο: 60χρονος ασθενής εμφανίζεται με στηθαγχικό πόνο για 2 ώρες και έχει ιστορικό Εμφράγματος του Μυοκαρδίου. Τι θα του χορηγήσετε αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις; Αν υπάρχουν ποιες αντενδείξεις θα χορηγήσετε άλλο φάρμακο, και ποιο θα είναι αυτό; Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο ποια αγωγή θα ακολουθήσει;
 
Και ήθελε και σύντομα να γράψουμε το μηχανισμό δράσης τους. 4/20

Σειρα Β:
Ανδρεαδου:1ο θεμα Σ/Λ. για τον μερικο αγωνιστη,
για τη σχεση αποτελεσαμτικοτητας- Κ
d(φαρμακονκινητικη),2/20
για το μηχανισμο δρασης της κλοπιδρελης, 1/20
για τις διυδροπυριδινες,1/20
για το αν η χολεστυραμη χρησιμοποιειται οταν τα
TG ειναι αυξημενα.1/20

Καλημέρα!! Να ρωτήσω κτ.. Στο Θέμα: αντιαρρυθμικη θεραπεια σε ασθενη που εχει παθει ΟΕΜ, ποια είναι η απάντηση; Μέσα από το βιβλίο δε μπορώ να βγάλω κάποια άκρη... pls!


ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ να γράφετε δικά σας σχόλια για τους υπόλοιπους συμφοιτητές σας..είναι ωραίο να βρίσκουμε έτοιμο κάτι που κάποτε ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί(ή δεν υπήρχε), αλλά χωρίς την δουλειά  ΟΛΩΝ μας, αυτό κάποτε σταματάει να λειτουργεί..
Μπορείτε να σχολιάσετε είτε με το "υποβολή σχολίου ως όνομα" και βάζετε το όνομα σας (χωρίς url, αν δεν ξέρετε τι είναι), είτε ως ανώνυμος, είτε ως μέλος του γκρουπ(πατήστε στο πράσινο αριστερά) και 
απλά γράφετε το σχόλιο σας..

15 σχόλια:

Αντωνιου Ελισαβετ είπε...

Θα δωσεις β-ανταγωνιστη, π.χ. προπρανολονη, μετοπρολολη γιατι προλαμβανουν τις μετεμφραγματικες αρρυθμιες :-)

Ανώνυμος είπε...

Marianna Vordou
ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΒΡΕΙ ΤΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ?ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.1:Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΙΝΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΣΩΜΙΑΚΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΝ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ.ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ? ΚΑΙ Η 2:ΑΝ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΧΡΟΝΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΟΠΙΟΕΙΔΩΝ,ΠΡΟΤΙΜΑΤΑΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΕΘΙΔΙΝΗΣ(ΜΕΠΕΡΙΔΙΝΗΣ) ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟΞΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΡΦΙΝΗ.ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ?


Stylianides Gavriel ‎1) Μαλλον η αντοχη εχει σχεση με regulation ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ οπειοειδων του ΚΝΣ,οχι μεταβολισμο απο ενζυμα

Stylianides Gavriel ‎2)Επειδη ειναι πιο λιποφιλη η πεθιδινη ξεκινα πιο γρηγορα η δραση της και χρειαζεται και μικροτερη δοση ---> μειωση τοξικοτητας

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιος να μου πει ποια κεφάλαια από το βιβλίο είναι στην φαρμακολογία 1???

Ανώνυμος είπε...

Eleni Bouli agwnistes antagwnistes sympathitkou-parasumpathitikou(1-7 kefalaio nomizw) kai xhmeiotherautika sto telos tou vivliou(alla tosa kefalaia an thymamai kala), dld oxi kns,oxi kardia oxi ormones.


Dimitris RainAsking Η φλ του δρακουλη; ειναι και η καρδια νομιζω..

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά για την φαρμακολογία 1 τι θέματα πέσαν τελικά ;;

Ανώνυμος είπε...

Ιούνιος 2017, 23/06/17
Α σειρά

Παρακαλώ όποιος θυμάται καλύτερα να συμπληρώσει. Έτσι για να υπάρχει μια ιδέα: 19 θέματα, τα περισσότερα μικρής αιτιολόγησης (σου έδιναν περίπου 10 γραμμές).

1ο θέμα: πινακάκι με 7 περίπου αντιϊκά και να περιγράψουμε τον μηχανισμό δράσης (π.χ. Ακυκλοβίρη, φωσκαρνέτη, ιντερφερόνες κλπ), 2 θέματα με κλινικές εικόνες και β-blokers και άλλα αδρενεργικά φάρμακα στο ένα έχουμε και άσθμα (ποια η ιδανικότερη επιλογή), στο άλλο έχουμε κόπωση, ορθοστατική και άλλο ένα σύμπτωμα (σε ποιο οφείλεται) με πιθανές απαντήσεις προπρανολόλη, μετοπρολόλη, καρβεδιλόλη, σαλμετερόλη κλπ. Ένα θέμα από εισαγωγή, σχετικά εύκολο με πολλές υποερωτήσεις. Ένα θέμα με μπλεομυκίνη. Ένα με μετοκλοπραμίδη. Ένα με αναστολείς γυράσης (δεν θυμάμαι αν ζητούσε ομάδες φαρμάκων που αλληλεπιδρούν ή κάτι άλλο). Ένα θέμα με αναστολείς πρωτεάσης. Ένα θέμα να αναφέρουμε 2 κατηγορίες φαρμάκων προστατευτικών του βλεννογόνου του στομάχου (μηχανισμό δράσης ή παραδείγματα νομίζω ζητούσε επιπλέον). Ένα θέμα με χημειοθεραπεία και αντιεμετικά, την καλύτερη αντιεμετική επιλογή για σισπλατίνη. Αναστολείς COX2 και κυριότερη παρενέργεια. 2 θέματα με αντιστοίχιση μηχανισμού δράσης και κύριας ένδειξης, το ένα αφορούσε αυτόνομο νευρικό σύστημα και το άλλο αντικαρκινικά. Αναστολείς λευκοτριενίων, μηχανισμός δράσης και παραδείγματα. Ένα θέμα με ιντερφερόνες. Δυστυχώς δεν θυμάμαι και τα υπόλοιπα 4.. Μπορεί να είχε και άλλο από εισαγωγή. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι τα διατύπωσα σωστά. Ήταν αρκετά, κάλυπταν σχεδόν όλη την ύλη και είχαμε 3 ώρες για να απαντήσουμε. Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Από τα άλλα 4.. Γιατί συγχορηγούμε αμοξικιλλίνη και κλαβουλανικό οξύ; Το θέμα με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των COX2 είχε υποσημείωση εκτός γαστρεντερικές. Άλλο θέμα είχε να κάνει με ριβοσωμική υπομονάδα..

Ανώνυμος είπε...

1)Διαγράμματα με αγωνιστές κλπ10μ
2)Σύγκριση φυσοστιγμινης και εχοθειοφατης 5μ
3)Διαγράμματα με υποδοχείς. Σουκινιλοχολινη, πιλοκαρπινη,τροπικαμιδη, δοβουταμινη, 10μ
4)Φάρμακα για Ασθμα:αλβουτερολη,σαλμετερολη, ζιλευτονη, χρωμολυνη, αμαλιζουμπη διάλεξε ποιο χρησιμοποιεις για ταχεία δράση 5μ
5)Πίνακας με διάφορα φάρμακα(οξυμεταζολινη, πραζοσινη....)10μ

6)Παρακεταμόλη φαρμακοκινητικη και α.ε 3μ
7)Πίνακας με αντικαρκινικά 12μ

8)Μακρολιδες μηχανισμός και α.ε 4μ
9)Αμφοτερικινη Β(Τι γνωρίζετε, μηχανισμός, φαρμακοκινητικη, α.ε...) 5μ
10)Αζαθειοπριμη α.ε και χρήση 1μ
11)Υδροξείδιο μαγνησίου δράση και α.ε αντιοξινων 2μ
12)Μεβεραπινη α.ε και φαρμακοκινητικη 5μ
13)Ποιους εκλεκτικούς αναστολείς κυτοκινων ξέρετε? Γράψτε μηχανισμό 10μ
14)Κυκλοσπορινη α.ε και συγχορηγηση με κορτιμεθοξαζολη 3μ
15)Τριφλουριδινη(αντιικό) 4μ
16)Αμοξικιλλινη σε παιδιά.Γιατί προτιμάται απο την αμπικιλλινη Συγχορηγηση με κλαβουλονικο 6μ
17)Κεφαλοσπορινες iv α.ε 5μ




Ανώνυμος είπε...

Θέματα Ιανουαρίου 2018 (75% Δρακουλης και 25% Ανδρεαδου στη βαθμολογηση)
21 ερωτήσεις. Όσες θυμάμαι ειναι:
1) ποιες οικογένειες υποδοχέων γνωρίζετε και ένα παράδειγμα για την καθεμια( εισαγωγή κεφάλαιο 2)
2) την πρώτη ερώτηση που έχει στο τέλος του κεφαλαίου των αντιφλεγμονωδων στο Harvey
3) την ερώτηση 2.6 από το Harvey
4)κυκλοδπορινη: ανεπιθύμητες ενέργειες, με ποια αλλά φάρμακα δεν πρέπει να συχορηγειται
5) κοτριμοξαζολη: μηχανισμός δράσης, φαρμακοκινητικη, ανεπιθύμητες ενέργειες και γιατί αντενδεικνειται σε ασθενείς με AIDS
6)κετριμαζολη:μηχανισμός,φαρμακοκινητικη, ανεπιθύμητες ενέργειες
7)νιστατινη: δράσεις,γιατί δεν παρουσιάζει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες
8) πίνακακι 6.6 σελ 81 στο Harvey ήταν αντιστοίχηση υποδοχέων με τις δράσεις τους.
9) αντιστοίχηση: κατηγορίες αντιβιοτικών και δίπλα είχε δύο στήλες με δύο μηχανισμούς αντοχησ(τροποποίηση στόχου και ενδημική αδρανοποιηση) και έπρεπε να σημειώσεις τι αντοχή εμφανίζει το καθένα
10)αντιστοίχηση κάποια αντικαρκινική με το μηχανισμό δράσης του και με τις ανεπιθύμητες ενέργειες τους
11) τα 4 βήματα της ανοσοχημικησ απάντησης ( εισαγωγή στο κεφάλαιο των ανοσοκατασταλτικων)
12) ποιες οι 4 κατηγορίες αντιβηχικων φαρμάκων και πότε αντενδεικνυται η καθεμία.
13)κάποια πολλαπλής του Δρακουλη σχετικά με τα υπακτικα, τα αντιβιοτικά(όλα μαζί 5 μονάδες στις 100)
14)ανεπιθύμητες ενέργειες και ειδικά χαρακτηριστικά για διάφορους αναστολείς της πρωτεασης
15) ανεπιθύμητες δράσεις της ζιδοβουδινης

Ανώνυμος είπε...

Ιανουαριος 2018
edit και προσθηκες σαυτα που προαναφερθηκαν:νεβιραπινη(φαρμακοκινητικη,ΑΕ) , νυστατινη(μηχ δρασης, ενδειξεις,γτ δεν εχει ιδιαιτερες ανεπιθυμητες) , κετοκοναζολη(μηχ δρασης, φαρμακοκινητικη,ΑΕ) , πινακας με δρασεις αδρενεργικων υποδοχεων( αριστερη στηλη δρασεις δεξια οι 4 επιλογες δηλαδη α1 α2 β1 β2 ) ,κατηγοριες αντιβηχων + ποτε ειναι επικινδυνο να χορηγουνται , κοτριμοξαζολη(μηχ δρασης , ΑΕ ,γτ δε χορηγειται σε ασθενεις με AIDS) ,πινακας με ανθεκτικοτητα αντιβιοτικων( αριστερη στηλη αντιβιοτικα δεξια στηλη 2 επιλογες δηλαδη αδρανοποιηση ενζυμου η αλλαγη θεσης στοχου) ,κυκλοσπορινη(ΑΕ και με ποια φαρμακα δεν πρεπει να χορηγειται και γιατι) ,πινακας με αναστολεις πρωτεασης ζηταγε ΑΕ και ιδιαιτεροτητες καθε φαρμακου ξεχωριστα(ριτοναβιρη,ινδιναβιρη, νελφιναβιρη, σακουιναβιρη, αταζαναβιρη,αμπρεναβιρη ,λοπιναβιρη) ,αντικαρκινικα αντιστοιχιση με μηχ δρασης και βασικες ΑΕ , ερωτηση απο εισαγωγη με κατηγοριες υποδοχεων και απο 1 παραδειγμα στην καθεμια , μια ερωτηση με 2 φαρμακα και ζηταγε ποιο ειναι τι (μη συναγωνιστικος ανταγωνιστης κλπ) ερωτηση με ασθενη με ηπιο εως μετριο αλγος μυοσκελετικο πηρε ακεταμινοφαινη και δε τον βοηθησε,εχει ιστορκο διαβητη υπερλιπιδαιμια στεφανιαια νοσο και ελκος γαστρικο θεραπευθεν και ζηταγε να επιλεξουμε τ σωστο φαρμακο (ναπροξενη +ομεπραζολη,ναπροξενη,ινδομεθακινη+ομεπραζολη,ιβουπροφαινη+ομεπραζολη),
4 φάσεις ειδικής ανοσολογικής αποκρισης , ανεπιθυμητες ενεργειες της τραστουζουμαμπης
πολλαπλης:
Από τα υπακτικα είχε που μπορούν να οδηγήσουν (αναιμία, εθισμός, Υποκαλιαιμια)
Διάρροια μπορεί να προκληθεί από (κολχικίνη, κθκλοφωσφαμιδη, βιπεριδινη, υδροξείδιο μαγνησίου
τι λέει μια έγκυρη συνταγή (όνομα ασθενούς κλπ) , Ενα πολλαπλης επισης με αμινογλυκοσιδες ειχε που ειχε τρεις προτασεις και επρεπε να πεις ποιες ισχυουν και ενα αλλο πολλαπλης με θεμα το πως δρα η ζιδοβουδινη

Unknown είπε...

Θέματα φαρμακολογια 1 ιουνιος 2018

1) ισονιαζιδη( ΜΔ ΑΕ σε ποιους θα δημιουργήσει πρόβλημα )
2) με ποιες 8 κατηγορίες φαρμάκων δεν συγχορηγουμε αναστολείς πρωτεασης
3) κυκλοσπορινη (ΑΕ με τι δεν πρέπει να συγχορηγειται)
4) καμπύλη αγωνιστή με μη συναγωνιστικο ανταγωνιστή
5) κετοκοναζολη ( ΜΔ ΑΕ Φκη)
6) νυστατινη ( ΑΕ χρήση )
7)ποια τα φάρμακα για βιολογικές θεραπείες ΤΑ και ΜΔ
8)σηματοδοτηση αντιγόνου σε αγωνιστή με 7 υποδοχείς (δεν θυμάμαι ακριβώς )
9) μετοκλοπραμιδη (ΑΕ χρήσεις ΜΔ)
10) πίνακας με αντιικα να γράψεις ΜΔ (ακυκλοβιρη, ιντερφερονη α, γκανκυκλοβιρη, ριμανταδινη, Αμάντα δίνη, πενκυκλοβιρη, φοσκαρνετη)
11) ποια αντικαρκινικα αντιβιοτικά ξέρετε (ΜΔ ΑΕ)
12) ΑΕ των ΜΣΑΦ σε ΓΕ, καρδιά και νεφρά και που οφείλονται
13) αντιστοιχιση α1,α2,β1,β2 υποδοχεων με δράσεις
14) ποιους αναστολείς τυρασης ξέρετε και λέω δρουν

Unknown είπε...

Γυρασης

Ανώνυμος είπε...

1.Κυκλοσπορινη (α.ε. και συγχορηγηση με κοτρομοξαζολη
2. Ατοπικη δερματίτιδα τι προτείνουμε σε ξηροδερμια και κνησμό
3. Ψωρίαση τρία φάρμακα που χρησιμοποιούνται και ανεπιθύμητες
4. Πίνακακι με PIs
5. Να σχεδιάσουμε απόκριση-δοση ενός αγωνιστή Β με μεγαλύτερη ισχύ από Α και Γ αλλά μικρότερη αποτελεσματικοτητα. Ο Α έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αλλά τι μικρότερη ισχύ και ο Γ ενδιάμεσα
6. Ταμσουλοσινη φαινυλεφρινη νεμπιβολολη φελοδαμινη βισολολη (μοριακός στόχος -δρασεις)
7. Αντίοξινα και α.ε.
8. Έλκος στομάχου και ελικοβακτηριδιο αντιμετωπίση
9. Ομαλιζουμαμπη ροφλουμιλαστη ζαφιρλουκαστη φλουτικαζονη τιοτροπιο (δράση - χρήσεις)
10. Να γράψουμε το όνομα του φαρμάκου με αυτή τη δράση α. HER2 Aναστολεας
β.CD20 γ.αναδτολεας ενδοθηλιου
11. Νεοστιγμινη πυριδοστιγμινη εδροφωνιο τακρινη (χρήση και να τα βάλουμε στη σειρά ανάλογα με τη διάρκεια δράσης)
12. Χλωραμφενικολη (μηχανή.δρασης και α.ε.)
13. Ανεπιθύμητες ενέργειες προπρανολόλης
14. Ετανερσεπτη
15. Cox2 αναστολείς και ανεπιθύμητες
16. Αντιστοίχηση αντικαρκινικών με βασικές ανεπιθύμητες ενέργειες (νομίζω είχε ετοποσιδη, ιρινοτεκανη ,5FU, καρμουστινη , δοξορουβικινη, και κάποια άλλα)
Στο περίπου είναι, έχω ξεχάσει μερικά

Αναστάσης είπε...

Φαρμακολογία Σεπτέμβριος 2019
10)Ενδοκυτταρικη σύνδεση α1 και β1 αδρενεργικων υποδοχέων
11)Τι είναι η ελάχιστη ανασταλτική και ελάχιστη βακτηριοκτονος για έναν αντιμικροβιακό παράγοντα + διαφορά τους
12)7 πράγματα που πρέπει να σκεφτεί ο γιατρός για την χορήγηση αντιβιοτικού
13)2 αντιστοιχίσεις,η μία κυρίως με χολινεργικα αδρενεργικα και ανταγωνιστές, η άλλη νομίζω με αντικαρκινικά αντιικά κτλπ
14)Φάρμακα για ακμη
1)Φάρμακα για διαχείριση συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδας
2)Προστατευτικά του βλεννογόνου του στομάχου
3)Τακρολιμη ΜΔ+ΑΕ
4)Να σχεδιαστεί σχεδιάγραμμα αγωνιστή και πως θα αλλάξει η καμπύλη με προσθήκη μη συναγωνιστικου ανταγωνιστή
5)Συμπλήρωση κενού (έπαιζαν πολύ μονοκλωνικά αντισώματα)
6)Πολλαπλής για ουρικη αρθρίτιδα, έδινε 4 φάρμακα και ζητούσε ποιό δεν ενδείκνυται για οξύ επεισόδιο ουρικης αρθρίτιδας (προβενεσίδη)
7)Ερώτηση για προσταγλανδινες (Που παράγονται, ποιές γνωρίζετε, ΑΕ)
8)Κασποφουνγκινη χρήση + γιατί δεν χρησιμοποιείται με κυκλοσπορινη
9)μποσεπρεβιρη, τελαπρεβιρη : θεραπευτική χρήση, μηχ δρασης( ; ), γιατί δεν χρησιμοποιουνται ως μόνο θεραπεία, ΑΕ
10)Ενδοκυτταρικη σύνδεση α1 και β1 αδρενεργικων υποδοχέων
11)Τι είναι η ελάχιστη ανασταλτική και ελάχιστη βακτηριοκτονος για έναν αντιμικροβιακό παράγοντα + διαφορά τους
12)7 πράγματα που πρέπει να σκεφτεί ο γιατρός για την χορήγηση αντιβιοτικού
13)2 αντιστοιχίσεις,η μία κυρίως με χολινεργικα αδρενεργικα και ανταγωνιστές, η άλλη νομίζω με αντικαρκινικά αντιικά κτλπ
14)Φάρμακα για ακμη

Ανώνυμος είπε...

Ιανουάριος 2020
1)Κυκλοσπορινη:ΑΕ και με ποια φάρμακα δεν πρέπει να συγχορηγειται και γιατί
2)Αναφέρετε ποια αντικαρκινικά αντιβιοτικά γνωρίζετε, τους μηχανισμούς δράσης και τις κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες τους
3)Ποιες 5 κατηγορίες φαρμάκων χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακμής
4)Μποσεπρεβιρη & τελαπρεβιρη:Χρήσεις, μηχανισμός δράσης,γιατί δεν χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία,ΑΕ
5)Φάρμακα για αντιμετώπιση πεπτικού έλκους και ελικοβακτηριδιου πυλωρου & για πόσο καιρό πρέπει να ληφθεί η θεραπεία
6)μετοκλοπραμιδη:Μηχανισμός δράσης,χρήσεις, ΑΕ
7)ένα πολλαπλής επιλογής σχετικά με το τι πρέπει να αναγράφεται οπωσδήποτε σε μια έγκυρη ιατρική συνταγή
8)νυστατινη:Χρήση, Γιατί δεν έχει ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες, σε ποια κατηγορία φαρμάκων ανήκει
9)κοτριμοξαζολη:απο ποια φάρμακα αποτελείται,μηχανισμός δράσης αυτών των 2 φαρμάκων, γιατί δεν αναπτύσσεται εύκολα αντοχή στο φάρμακα
1 Σ/Λ οπου έπρεπε να διορθώσεις τις λάθος προτάσεις, 4 αντιστοιχησεις που είχαν διάφορα (η μία κυρίως αντικαρκινικά που έπρεπε να τα συνδέσεις με τον κατάλληλο μηχανισμό δράσης),1 διάγραμμα απεκκρισης διαφόρων φαρμάκων συναρτήσει του log, 1 πίνακα με αντιφυματικα φάρμακα που ζήταγε τις ΑΕ τους